Home » Föräldrar och Barn » Så hittar du leksaker utan giftiga kemikalier
Leksaker

Så hittar du leksaker utan giftiga kemikalier

Skadliga kemikalier i leksaker är en vanlig källa till oro för föräldrar. I minst eftersom att forskningen hela tiden gör framsteg och det som var säkert igår – kan visa sig vara cancerframkallande imorgon.

Men trots det finns det några enkla knep man kan ta till för att ge sitt barn en mer giftfri vardag.

Små barn utforskar sin omgivning genom att stoppa saker i munnen. Det sätter stora krav på att leksaker ska vara säkra och giftfria.

Inom EU är reglerna hårda för vilka kemikalier som får förekomma i leksaker och barnavårdsprodukter. Ämnen som kan påverka arvsmassan eller ge cancer är förbjudna, eller får bara komma i låga halter.

Håll utkik efter CE-märkningen som visar att produkten får säljas inom EU.

Shutterstock

Återvinn leksaker som är tio år gamla

Det är bra att veta att reglerna skärptes 2013 och att leksaker som tillverkades innan det kan innehålla ämnen som är förbjuda idag. Kemikalieinspektionen rekommenderar att man lämnar in leksaker som är med än tio gamla och som består av mjukplast till en återvinningscentral.

Exempel på gamla leksaker som kan vara giftiga är Lego som är tillverkat på 1970- och 80-talet och gamla plastleksaker som Barbie och My Little Pony, det skriver Forskning.se.

Här 7 tips för att undvika gifta leksaker:

1. Undvik mjukplast

Mjuka plaster kan innehålla så kallade ftalater, numera är de förbjudna, som kan vara hormonstörande. Det gäller framförallt om leksaken är några år gammal.

2. Lukta på leksakerna

Luktar de starkt av kemikalier eller parfymer kan de vara farliga.

3. Undvik saker fyllda med vätska

Vätskefyllda prydnadssaker kan innehålla mineraloljor som är mycket farliga för barn att få i sig om de går sönder.

4. Undvik leksaker som doftar eller lyser

Leksaker som är parfymerade kan vara allergiframkallande. Självlysande leksaker som innehåller en självlysande vätska kan innehålla farliga ämnen som ftalater.

5. Håll koll på materialet

Om du ska bygga egna leksaker till dina barn så kolla på materialet noga eftersom det inte finns lika höga krav på material som på leksaker i allmänhet inom EU.

6. Träleksaker är oftast bra

Träleksaker är ofta ett bra val och det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen – speciellt om de är tillverkade inom EU. Men se upp med äldre träleksaker med flagnad färg då de kan innehålla bly.

7. Köp nya leksaker tillverkade inom EU

Det bästa rådet är att undvika äldre leksaker som är producerade innan reglerna skärptes 2013 och att inte köpa leksaker på nätet tillverkade utanför EU.

Källa: Kemikalieinspektionen/Naturskyddsföreningen

Dela gärna den här artikeln om du har föräldrar till små barn i din närhet.

Nästa artikel