Home » News » Årets matbluff är utsedd – Lättas margarin är överlägsen vinnare
Bluff

Årets matbluff är utsedd – Lättas margarin är överlägsen vinnare

Nu är vinnaren av Årets Matbluff utsedd. Överlägsen vinnare blev Lättas bordsmargarin som fick över hälften av alla röster.

Vinnare av antipriset Årets matbluff blev bordsmargarinet Lätta. Det fick 17 606 av de drygt 30 000 avlagda rösterna. Närmsta utmanaren fick endast drygt 5 000 röster.

– Lätta är ett väldigt känt varumärke, som många har en relation till. Därför tror jag att det sticker desto mer i ögonen på folk att de bluffar på det här sättet, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson, i ett pressmeddelande.

Rapsbluff

På förpackningen lyfter tillverkaren på flera ställen fram rapsolja, i både text och bild. I själva verket innehåller den dock mer palmolja än raps, vilket endast framgår med liten text i ingrediensförteckningen på produktens baksida.

– Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta, säger Björn Bernhardson.

På förpackningen lyfts även kärnmjölk fram, vilken endast utgör fem procent av innehållet.

Och antipriset verkar också ha gett resultat. Enligt Bernhardson har 11 av 15 tidigare finalister antingen plockats bort ur sortimentet eller förbättrats så att det blivit mindre bluffigt.

Nästa artikel