Home » Pension » Pensionsmyndigheten: Enkelt val kan höja din pension med 1200 kronor
Pension

Pensionsmyndigheten: Enkelt val kan höja din pension med 1200 kronor

Efterlevnadskyddet i pensionen ska vara en trygghet. Men för många är det en onödig utgift som kostar tusentals kronor. Framförallt gäller det kvinnor med vuxna barn.

Skyddet är en ekonomisk ersättning som dina efterlevande får ta del av efter att du har gått bort. Det gäller till exempel om du dör innan du får ta del av din tjänstepension så kan de pengarna gå till din partner eller dina barn.

Har du små barn eller en partner med dålig ekonomi är skyddet en trygghet.

Kan förlora pengar

Men det finns en baksida. Använder du skyddet får du inte ta del av de arvsvinsterna som fördelas från andra som sparar i samma pensionsform som du.

Kort sagt. Du kan få mer pengar i plånboken varje månad om du inte använder efterlevandeskyddet. För vissa så mycket som 1200 kronor i månaden.

Att välja bort efterlevnadskyddet är mest aktuellt för människor som har vuxna barn eller som har fått en förändrad livssituation.

– Man kanske ska fråga sig om det är dags att börja tänka på sig själv. Man själv kanske har ett större värde av att få en högre pension för att man inte är den i familjen som tjänar mest pengar, säger Agneta Claesson, informatör på Pensionsmyndigheten till Expressens Dina Pengar.

Många har i onödan

En annan orsak som kan vara att välja bort skyddet är att man har lägre pension än sin partner, som klarar sig utan de extra pengarna om man går bort först, vilket gäller många kvinnor.

– Många har efterlevandeskydd trots att de saknar förmånstagare. För att det ska finnas en vits med det här krävs det att man har en förmånstagare enligt de villkor som finns i tjänstepensionsavtalet som kan få ta del av utbetalningen, Agneta Claesson, till tidningen.

Hur mycket efterlevandeskyddet påverkar just din pension beror på ditt avtalsområde och vilket bolag du har. Du kan räkna ut det själv här.

Nästa artikel