Home » Pension » Pensionsmyndighetens uträkning: En av fyra kommer att förlora på höjd pensionsålder
Pensionsålder

Pensionsmyndighetens uträkning: En av fyra kommer att förlora på höjd pensionsålder

Den nya pensionsuppgörelsen innebär bland annat en höjning av pensionsåldern. Enligt en uträkning som pensionsmyndigheten gjort kommer en fjärdedel att tjäna på det nya systemet – men lika många kommer att förlora på det.  

Det är analyschefen Ole Settergren vid pensionsmyndigheten som, i en intervju med Expressens Dina Pengar, berättar om hur myndigheten har beräknat att förslaget kommer att påverka svenska blivande pensionärer.

Hälften räknar pensionsmyndigheten med inte kommer att påverkas alls, en fjärdedel kommer att tjäna på systemet och resterande fjärdedel kommer att förlora på den höjda pensionsåldern.

Vinnarna blir personer som har socialförsäkringsersättning före 65, till exempel förtidspensionärer, eftersom de kan vara förtidspensionerade längre – vilket oftast är bättre för att öka den inkomstgrundade pensionen.

– Så de är vinnare och det gäller även arbetslösa och personer med sjukpenning. De kommer kunna få arbetslöshetsersättning efter 65 och vänta med att ta ut sin ålderspension och då får de en högre ålderspension, säger Ole Settergren till Dina Pengar.

Vinnare och förlorare

De som förlorar på förslaget är de som vill pensionera sig tidigare. De skulle haft rätt till garantipension och/eller bostadstillägg och som inte får socialförsäkringsersättning.

Det måste istället jobba vidare eller så kan de välja ta ut en tidigare pension men då får de bara den inkomstgrundande pensionen och inte garantipension eller bostadstillägg.

– Så de måste acceptera den lägre pensionen de får genom att göra på det sättet. De kommer att få väldigt hårda ekonomiska drivkrafter för att fortsätta arbeta, säger Ole Settergren, till tidningen.

Fakta: Enligt det nya förslaget kommer pensionsåldern höjas redan nästa år till 62 år, och sedan höjas stegvis till 63 år redan 2023 och till 64 år slutligen år 2026.

Nästa artikel