Home » Test » Konsumentbibben » Sommarens bästa rosévin
Konsumentbibben

Sommarens bästa rosévin

Sommaren är strax här och det innebär att det snart är dags rosévinsdebut. Men vilken box bör man egentligen lägga sina surt förvärvade slantar på? Konsumentbibben ger dig svaret.

Konsumentbibelns vinpanel ”Konsumentbibben” består av åtta glada amatörer som gillar bra vin till bra pris. Precis som du.

Vi har testat fem av systembolagets allra populäraste rosévinsboxar för att se vilken box som är bäst att ta med ut i parken i sommar.

För enkelhetens skull har juryn rankat boxarna mot varandra och varje jurymedlem delat ut betyg från 1 till 5.

Det högsta betyget ett vin kan få är alltså 40 poäng och det lägsta är 8 poäng.

Sommarens bästa rosévin

Les Fumées Blanches – 249: –

Överlägset bäst i test blev det här vinet från Frankrike som fick hela 35 poäng av Konsumentbibben-juryn. Systembolaget beskriver vinet som ”bärigt med smak av rabarber, röda vinbär och citrus”.  

Juryn beskriver vinet som ”Ljust och friskt som ett sommarregn.”

Pedeberg – 219: –

På en hedrande andraplats kommer Pedeberg från Sydafrika med 27 poäng. Enligt experterna ska vinet smaka bland annat hallon, körsbär och apelsin.

Juryns dom är något hårdare, vinet omnämns som en aning ”blaskigt och påminner om blandsaft – men ändå prisvärt!”.

Prisvärt rosévin

Mulderbosch – 249: –

Tredjeplatsen kniper det här vinet från Sydafrika som Systembolaget beskriver som friskt och bärigt.

Juryn tycker att vinet ”passar bra att hänga i parken med” och har ”smak av vinbär”. Men de tycker också att det är en aning dyrt för vad man får för pengarna.

Puy Chéri – 209: –

Näst längst ner i tabellen finns det här vinet från Frankrike med 22 poäng. Systembolaget beskriver smaken som fruktig med inslag av bland annat hallon, jordgubbar och persika.

Juryn är splittrad om smaken. Några beskriver det som syrligt och torrt. En av medlemmarna tycker att det smakar ”beskt och lite som spya”.

Casas Patronales – 195: –

Man får det man betalar för. På överlägsen sista plats med bara 11 poäng placerar sig Casas Patronales från Chile. Systembolaget beskriver vinet som ungdomligt med smak av bland annat hallon, körsbär och svartavinbärsblad.

Domen från Konsumentbibben är skoningslös. En beskriver vinet så här ”Smakar som smultron som växer vid motorvägen blandat med T-sprit. Undvik!” En annan nöjer sig med orden ”Frän, inte god.”

Nästa artikel